Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΥΤ: Οι νέες απαιτήσεις της Τρόικας οδηγούν σε αδιέξοδο

πηγή: www.tvxs.gr 

Την ώρα που η Ελλάδα είναι προ των πυλών μιας κρίσιμης εβδομάδας διαπραγματεύσεων για το πακέτο των μέτρων που θα εξοικονομήσουν 13,5 δις ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την χώρα για επιπλέον μέτρα λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους New York Times, βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο και φοβάται πως αν ενδώσει στις πιέσεις του ΔΝΤ θααποσταθεροποιηθεί. Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις έχουν αναβληθεί για το τέλος της εβδομάδας καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ,Πολ Τόμσενκαβγάδισαν έντονα στην τελευταία τους συνάντηση. H ένταση στην κοινωνία κλιμακώνεται, επίσης, με γενική απεργία την Τετάρτη, καθώς οι εργαζόμενοι εξοργίζονται στην προοπτική να κοπούν εκ νέου οι μισθοί τους για να εγγυηθεί το δάνειο των 31,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα απευθύνει μήνυμα στο έθνος με στόχο να αναζητήσει υποστήριξη για το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο ίδιος έχει προειδοποιήσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι θα τους διαγράψει στην περίπτωση που δεν στηρίξουν το πακέτο, που κατά πάσα πιθανότητα θα φτάσει στην Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του Οκτωβρίου.
 
Υποστήριξη στην ελληνική κυβέρνηση αναζητούν και διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτεςήδη από τον Ιούνιο. Κάποιοι έχουν ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά να ανανεώσει τις εγγυήσεις του ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση. ΗΆγκελα Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος, ένωσε τις δυνάμεις της με την Γαλλία τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ πάση θυσία, φοβούμενη μην γίνει η ευρωζώνη ευάλωτη.
 
Φοβούνται τον Τσίπρα
 
Μέσα σε αυτό τον πολιτικό λαβύρινθο η κα. Μέρκελ, αλλά και άλλοι, βλέπουν τον Έλληνα πρωθυπουργό σαν την τελευταία καλή ελπίδα για την χώρα«Πιστεύουν ότι εάν πέσει η κυβέρνηση τότε θα αναλάβει τα ηνία ο πολιτικά ανυπότακτος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διαμηνύει ότι θα σκίσει την δανειακή σύμβαση, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιθανή χρεοκοπία και στην συνεπαγόμενη έξοδο από το ευρώ», γράφουν οι ΝΥΤ.
 
Και η Κίνα, όμως, παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η ευρωζώνη είναι ο βασικός της εμπορικός συνεργάτης.
 
«Θέλουμε να παραμείνει άθικτη η ευρωζώνη. Εάν κάτι σοβαρό συμβεί και η ευρωζώνη καταστραφεί, αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον ούτε της παγκόσμιας κοινότητας, ούτε της Κίνας», δήλωσε στην εφημερίδα ο Ντου Κουιέν, ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα.
 
Σκεπτικισμός και στην Ελλάδα
 
Ανάμεσα σε τεχνοκράτες στην Ελλάδα, υπάρχει ο φόβος ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν ούτως ή άλλως σε χρεοκοπία της χώρας. Στην διαμόρφωση αυτής της αντίληψης βοηθούν και οι φόβοι ότι πιθανόν η Ευρώπη – με την βοήθεια του ΔΝΤ – προετοιμάζεται για έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα και για άμεση βοήθεια στην Ισπανία και την Ιταλία εφόσον τα μέτρα στην Ελλάδα αποτύχουν.
 
Προφίλ τιμωρού
 
Ένα προφίλ «τιμωρού», σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, διατηρεί η Άγκελα Μέρκελ. Ο Γκέκας Χαρδουβέλης, οικονομολόγος στην Αθήνα, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «πιστεύω ότι δεν θα έχουμε έξοδο από το ευρώ, αλλά θεωρώ ταυτόχρονα ότι η Άγκελα Μέρκελ θέλει να θυσιάσει την Ελλάδα στην προσπάθεια να δείξει ότι δεν ανέχεται τους «κακούς» και είναι ανεκτική με τους «καλούς»». Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές φεύγουν από την Ελλάδα και τονίζουν ότι ίσως το να αφεθεί η χώρα στην τύχη της δεν θα είναι πια καταστροφικό για την Ε.Ε.
 
Όσο και αν ο κ. Σαμαράς παλεύει για να δείξει ότι είναι ένας από τους «καλούς», οι εκπρόσωποι της τρόικα δεν τον πιστεύουν πια. Θεωρούν ότι δεν είναι ικανός να βρει τουλάχιστον 2 δις ευρώ για να πάρει η χώρα το νέο δάνειο. Αυτός ήταν άλλωστε, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας στο υπουργείο Οικονομικών, και η αιτία του καβγά του κ. Στουρνάρα με τον Πολ Τόμσεν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Στουρνάρας είπε στον κ. Τόμσεν «Αυτά που λέτε τα διαβάζετε σε φυλλάδες. Θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση;».
 
Αφού σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις, αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι «δεν μπορούν να δωθούν άλλα χρήματα εάν τα νούμερα δεν γίνουν θετικά. Η Ελλάδα πρέπει να βρει 13,5 δις ευρώ. Η μπάλα είναι στο δικά της πόδια τώρα».
 
«Πρόκειται για ένα παιχνίδι συναισθηματικής νοημοσύνης», δήλωσε η πηγή του υπουργείου στους Νew York Times. «Ξέρουν ότι η κυβέρνηση έχει κάποια νομιμοποίηση και θέλουν να της επιβάλλουν να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο για εντάσεις στην κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου