Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΝΕΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΥΟΦΟΡΟΥΝΤΑΙ


 ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ


Γράφει ο Παρατηρητής

Η διάλυση της ελληνικής κοινωνίας, η κατάρρευση της οικονομίας, η εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στους δανειστές, που έφεραν τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού οδήγησαν και σε ευρείες πολιτικές ανακατατάξεις.
Το ΠΑΣΟΚ απο κυρίαρχο και κόμμα ελέγχον τον ευρύτερο δημοκρατικό/προοδευτικό χώρο, μεταβλήθηκε σε γκρουπούσκουλο της ...κεντροαριστεράς πέφτοντας απο το (κατά μέσο όρο) 40% στο 12,5%. Η πτώση αυτή συνοδεύτηκε και απο την βαθιά κρίση πολιτικής ταυτότητας του κόμματος που ήρθε να επικυρώσει την υπονομευτική σε αυτό το πεδίο δουλειά που έκανε η εκσυγχρονιστική ομάδα Σημίτη, ήδη απο τις αρχές του 1996. Δουλειά που «νομιμοποιήθηκε»

·      απο τον θάνατο του Α.Γ.Παπανδρέου (23 Ιουνίοου 1996 – που κατά σύμπτωση είναι και ημέρα γενεθλίων του Κων. Σημίτη)
·      απο τα πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έβλεπαν ότι «η κοινωνία, «η αγορά» και το εξωτερικό περιβάλλον εγκρίνουν την μετάβαση απο τον Α.Γ. Παπανδρέου στον γερμανοτραφή δεξιό σοσιαλδημοκράτη
·      απο τα μεσαία επαγγελματικά στελέχη του ΠΠΑΔΣΟκ που επάνδρωναν τον κλρατικό μηυχναιμσό αφού έβλεπαν και ένιωθαν ότι στη συγκεκριμένη φάση  (1996) μόνο με Σημνποιτη μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στην εξουσία. ΄Αρα και οι ίδιοι.
Αυτή η επιλογή φυσικά είχε τεράστιο ηθικό, πολιτικό και κοινωνικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ. Η δεξιά πολιτική που μοιάζει πολύ με αυτήν (ή μάλλον είναι πρόδρομός της) που δρομολόγησε το ΠΑΣΟΚ απο τον Οκτώβριο του 2009, απομάκρυνε σημαντικό μέρος της εκλογικής του βάσης. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η πολιτική Σημπιτη το 2004  έστειλε άνετα στην εξουσία τον Κ. Καραμανλή που με την κατάλληλη συνθηματολογία και προσέγγιση του χειμαζόμενου κόσμου έμοιαζε ώς όαση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Του έδωσε μάλιστα τη νίκη για δεύτερη φορά (2007) αν και υπήρχαν σαφή σημάδια ότι η κυβέρνησή του δεν είχε λύσεις και επάρκεια για να σταθεί. ΄Οταν το κακό παράγινε, ο Κ.Καραμανλής αποφάσισε να πάει σε πρόωρες εκλογές (Σεπτέμβριος 2009) τις οποίες έχασε : Ο κόσμος ξανάδινε μια ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ (την πρώτη -και τελευταία όπως αποδείχτηκε- στον Γιώργο Παπανδρέου) την ποία όμως το ΠΑΣΟΚ δεν ήξερε ή δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί. «΄Αδειασε» την εκλογική του βάση, προχώρησε σε άθλιες, δουλοπρεπείς και αντεθνικές συμφωνίες με δανειστές/εταίρους, εξυετέλις εργαζόμενους και κοινωνικές ομάδες, διέσυρε τη χώρα, άρπαξε μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα χωρίς να αγγίξει τους έχοντες και τα υψηλά εισοδήματα. Εύλογα οδηγήθηκε στην –σχεδόν – εξαφάνιση με τα πρωτοκλασσάτα στελέχη του (και κατ΄επάγγελμα υτποργούς) να μεταβάλονται σε γραφικές φιγούρες που προσπαθούσαν να παρουσιαστούν συγκροτημένοι και... σοβαροί μιλώντας για το χάλι που οι ίδιοι δημιούργησαν. Το γραφικό και τραγικό είναι ότι αναφέρονται στη χώρα σαν να είναι κάποια άλλη και όχι η Ελλάδα, και στις ευθύνες ανθρώπων που κυβέρνησαν σαν να μην είναι αυτοί οι ίδιοι οι άνθρωποι, αλλά κάποιοι τρίτοι. Σήμερα. Ο Β. Βενιζέλος αποφασίζει νέο ξεκίνημα, ανασύσταση ή ότι άλλο με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο εμπόδιό του είναι ότι οι γνωστοί «πρωτοκλασσάτοι» παραμένουν στο διαλυμένο κόμμα περιμένοντας να πέσει το κόμμα στα χέρια τους (ποιό κόμμα, θα πεί κανείς...) και το μεγαλύτερό του λάθος είναι ότι εξακολουθεί να υμνεί την καταστροφική πολιτική δανεισμού/δανειστών, μνημονίων υπακούοντας ίσως σε μια εσωτερική ανάγκη να υπερασπιστεί επιλογές που ήταν και δικές του.
Την ίδια ώρα η Δημοκρατική Αριστερά που προήλθε απο διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με όπλο το πολύ καλό αποτέλεσμα στις δύο εκλογικές αναμτερήσεις (έφθασε το 6,11%  στις 6 Μαίου και το 6.26% στις 17 Ιουνίου) προσπαθεί να παίξει ευρύτερο ρόλο στις διεργασίες ανασύστασης του κεντροαριστερού χώρου. Με δεδομένη τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ έτσι όπως αυτό υπήρχε και με τη συμμετοχή της στην τριμερή κυβέρνηση Σαμαρά (άρα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μπορούν να την εμπιστεύονται περισσότερο, ή να τη φοβούνται λιγότερο), μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για στελέχη, μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν πια να βλέπουν τα ίδια πρόσωπα (ή παραφυάδες τους) στο προσκήνιο και να εισπράττουν τις ίδιες εικόνες και τα ίδια «καθήκοντα». Πάμε σε πιό χαλαρά πολιτικά σχήματα/κινήματα κι αυτό ευνοείε ανοιχτούς σχηματισμούς όμως η Δημοκρατική Αριστερά του ευπρεπούς Φώτη Κουβέλη. Αρκεί να καταφέρει η ίδια να ξεπεράσει τις εσωτερικές της αντιφάσεις (ή να μάθει να ζει με αυτές) και να αντισταθεία τους πειρασμούς μιας πολυδιάσπασης που αποτελεί ενδημική νόσο στα αριστερής καταγωγής σχήματα.
 Την άλλη εβδομάδα, θα δούμε την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και τις προοπτικές μετεξέλιξής του σε άλλου είδους, ενιαίο (όσο γίνεται...) κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου